Kronikk:

Illustrasjonsfoto.

Over 80 milliarder grunner til å satse på maritim innovasjon

Den norske maritime flåten regnes i dag som den 5. mest verdifulle i verden. Hvis norsk sjøfart og verftsindustri skal fortsette å være verdensledende og gi grunnlag for å bo og drive næringsvirksomhet over hele landet, må vi se mulighetene som ligger i offentlige anskaffelser og bruke det til å skape et stort og forutsigbart hjemmemarked for bedriftene.

Publisert

De neste årene skal det offentlige bruke 80 milliarder til innkjøp i maritim sektor. Bare blant de syv største kystnære fylkeskommunene i Norge, vil det innen 2030 være behov for å kunngjøre anskaffelser til over 80 samband. Fylkeskommunene som skal lyse ut flest grønne anskaffelser i maritim sektor, er Nordland, Vestland og Møre og Romsdal. Til sammen skal disse tre fylkeskommunene lyse ut 113 anskaffelser. Her ligger det mange muligheter innen fartøy, teknologi og infrastruktur.

Et godt hjemmemarked er et suksesskriterium for eksport

Den norske maritime industrien er verdensledende på sitt felt, og spesielt innen teknologiutvikling og innovasjonsevne. Per i dag har vi få internasjonale markeder for mye av den teknologien som er utviklet i Norge, men teknologien er viktig i Norge og etterspørselen er økende internasjonalt. Det offentlige spiller en særlig viktig rolle i å etterspørre innovative anskaffelser som bidrar til å styrke hjemmemarkedet ved å få bygget og testet ny teknologi. Et godt hjemmemarked bekrefter kvaliteten og sikrer stabilitet, og ved å etterspørre fremtidsrettede løsninger i dag tilrettelegger vi for eksport i fremtiden.

Innovative anskaffelser gir muligheter til det grønne skiftet

Kjernen i innovative anskaffelser er at innkjøper og industrien utforsker ulike løsninger på oppdragsgivers behov, før selve anbudsprosessen starter. På den måten får leverandøren friere rammer til å løse behovet. Med en åpen tilnærming legger man til rette for innovasjon og nytenkning som i første omgang kommer det konkrete prosjektet til gode. Den første helelektriske og utslippsfrie fergen i verden ble sjøsatt i Norge i 2015 som et resultat av et godt samarbeid gjennom en innovativ anskaffelsesprosess med Statens vegvesen som oppdragsgiver, Norled som operatør og et større leverandørnettverk.

Dialog er essensielt i denne prosessen, for å sikre at behov og teknologi finner sammen tidlig. Begynner dialogen for sent, vil man raskt kunne miste verdifulle elementer som burde vært hensyntatt. Tillitsbasert dialog og samarbeid mellom det offentlige, bransjen og små bedrifter som er lokalisert i distriktene, gir maritim sektor stor fleksibilitet og mulighet til å raskt iverksette løsninger. Det er mye takket være dette unike samarbeidet at Norge har beholdt posisjonen som en viktig maritim nasjon. For å beholde denne posisjonen også i fremtiden, må vi se på de mulighetene som ligger i offentlige anskaffelser og bruke det til å oppnå den utviklingen vi ønsker for samfunnet.

God kommunikasjon er nøkkelen til innovasjon

Vårt mål er å inspirere de som bestemmer hvordan de offentlige anskaffelsene skal løses, til å se potensialet som ligger i innovative offentlige anskaffelser og hvilke positive ringvirkninger det kan få for hele den nasjonale verdikjeden. Vi må se på hva vi kan skape sammen gjennom dialog, for det er gjennom god kommunikasjon at vi legger til rette for innovasjon og nyttige løsninger som kommer Norge til gode.

De beste løsningene blir til i et tett samarbeid mellom oppdragsgiver, leverandør og operatør. Mulighetene og verktøyene ligger klare, og alt ligger til rette for at de i staten, fylkeskommunen og kommunene som skal kjøpe fartøy, teknologi, infrastruktur og til havner for 80 milliarder de neste årene, kan lykkes med å gå sammen med bransjen om dette.

 

Powered by Labrador CMS