Oslo havn.

Må jobbe hardere for økt godsomsetning over Oslo havn

Godsomsetningen i tonn over Oslo havn økte med én prosent i 2024 sammenlignet med 2023. Containervolumet (TEU) hadde en nedgang på 1,3 prosent. Oslo Havns årsberetning viser at man må legge ned mer innsats for å sikre økt godsomsetning. 

Publisert Sist oppdatert
Havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

- Fjoråret viste vekst i noen segmenter og reduksjon i andre. Vi må jobbe hardere for å få mer gods sjøveien over havna, og legge til rette for utslippsfrie løsninger, forteller havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Dette er de klare fakta:

Stykkgods: Fergegodset ble redusert med 11,6 prosent, mens annet stykkgodset økte med 24,3 prosent. En stor del av veksten kom fra import av avfall til forbrenningsanlegget på Klemetsrud. Betongelementer til ny vannforsyning i Oslo sto også for en stor økning. 

Tørrbulk: Tørrbulkvolumene økte totalt med 8 prosent. Import av landbruksprodukter sto for en stor del av økningen. Det samme gjorde utskiping av masser til Langøyene. Samtidig ble jern- og stålprodukter redusert med 7 prosent. 

Våtbulk: Endringene i våtbulkprodukter var små, med en nedgang på 0,5 prosent. Trenden over de siste ti årene viser en svak nedgang. I fremtiden ventes utviklingen å være stabil eller svakt økende. Økningen vil avhenge av våtbulkprodukter, som nye typer drivstoff og planlagt CO2-fangst fra Hafslund Celsio på Klemetsrud. 

Containere: Containersegmentet opplevde en negativ utvikling med reduksjon i TEU på 1,3 prosent og nedgang i tonn på 1,6 prosent. Høye container-rater på grunn av sikkerhetsutfordringene i Rødehavet hadde en negativ effekt. Både i 2024 og i fremtiden vil internasjonale konjunkturer og den geopolitiske situasjonen påvirke segmentet. 

Færre biler: Lasting og lossing av biler ble redusert med 17,3 prosent. Hovedårsaken er at det ikke ble losset Tesla-biler. I tillegg ble det importert færre biler i Sydhavna og færre biler ble importert og eksportert med utenriksfergene. 

Passasjerer: Utenriks passasjertrafikken med cruiseskip og utenriksferger hadde en svak reduksjon på 0,9 prosent. Reduksjonen i cruise-passasjerer var på 7,3 prosent. Utenriksfergene hadde en passasjerøkning på 0,3 prosent. Gotlandsbolaget overtok DFDS sine ferger på Oslo-København linjen 1. november. Skipene oppgraderes i 2025. Det var en svak prosentvis økning av innenrikspassasjerer i 2024. 

Eiendom, bygg og utearealer: Inntektene fra utleie av areal, bygg og parkering ble redusert med om lag kr 5 millioner. Det største bortfallet skyldes at leietakerne flyttet ut av Ekeberghallene på grunn av rehabilitering. Det forventes økte inntekter når Ekeberghallene kan leies ut igjen. Økte leiepriser fra reforhandlede kontrakter i 2024 vil gi høyere inntekter i 2025 og 2026. 

Samlede inntekter øker 

Til tross for nedgang i flere segmenter økte Oslo Havns samlede inntekt i 2024. Kommersiell direktør Einar Marthinussen er klar på årsaken til dette. 
- Det skyldes at Oslo Havn er godt i gang med å bli mer forretningsorientert. Leiepriser og havnevederlag har økt og kontrakter er reforhandlet. Men vi må fortsatt jobbe for økt omsetning og kostnadsstyring, sier Marthinussen. 

Den samlede inntekten for Oslo Havn var 501 millioner kroner mot 492 millioner i 2023. Havnedriften viser likevel en noe svakere lønnsomhet. Samtidig har Oslo Havn et betydelig etterslep når det gjelder vedlikehold av kaier og bygningsmasse. Oslo Havn forventer likevel å kunne utbetale  økt utbytte til eieren Oslo kommune i årene som kommer. I 2024 var utbyttet på 10 millioner kroner. 

Powered by Labrador CMS