Det nesten 300 meter lange hangarskipet ruver godt i Oslos havnebasseng og ved Søndre Akershuskai under oppholdet.

Hangarskipet HMS "Queen Elizabeth" besøker Oslo havn

Mandag 21. november ankom det britiske hangarskipet Oslo. Det er første gang skipet er i Norge.

HMS «Queen Elizabeth» blir liggende ved Søndre Akershuskai under oppholdet. Skipet vil ikke være åpent for publikum, men vil være godt synlig i Oslos havnebasseng. I følge Forsvaret vil det gjennomføres flere møter og samtaler rundt videre samarbeid mens skipet ligger i Oslo.

Flaggskip

Hangarskipet som er den britiske marinens flaggskip har til daglig hjemmebase i Portsmouth i England. Det har siden 10. november vært ute på oppdrag som en del av den britiske operasjonen Operation Achillean, blant annet i Nordsjøen.
- Besøket i Oslo skjer i den sammenheng, sier Forsvaret i en pressemelding.

Skipet vil ikke være åpent for publikum.

Norge og Storbritannia har en lang og god tradisjon for forsvarssamarbeid. Storbritannia er et sentralt medlemsland i NATO og en viktig militær- og sikkerhetspolitisk aktør som Norge har ulikt samarbeid med.
Selv om det er første gang skipet er i Norge, har Forsvaret flere felles arenaer sammen med britene.
Det norske og det britiske forsvaret opererer også flere av de samme kapasitetene, som gjør oss i stand til å utveksle informasjon og øve sammen. Allerede sist uke trente norske F-35 sammen med det britiske hangarskipet under en øvingsaktivitet.

Fregatter og forsyningskip

Som en del av besøket i Oslo ankommer også to fregatter, en destroyer og et forsyningsskip. En av verdens mest avanserte fregatter, Sachsen ligger til kai ved Revierkaia. Den 143 meter lange tyske fregatten ankom hovedstaden allerede søndag.

Blomsterseremoni

I forbindelse med besøket vil det være blomsterseremoni ved Orlogsgasten både mandag og tirsdag. Dette er vanlig ved marinebesøk. Statuen Orlogsgasten i Normandieparken ved Vippetangen hedrer alle som gjorde tjeneste i fellesflåten under dansketiden i 1510 - 1814, og i Den kongelige norske marine fra 1814 til 1945.

Powered by Labrador CMS