Søker ny leietaker til fyret
Brenner du for kystkultur? Har du en god idé til aktivitetar på et fyr, som samtidig gjør det tilgjengelig for folk? Ettersom avtalen med Fedje kommune går ut ved årsskiftet, søker Kystverket nå etter en ny leietaker for Hellisøy fyrstasjon. Som leietaker må man gjøre fyrstasjonen tilgjengelig for almenheten, formidle kystkultur og holde fyrstasjonen godt ved like.
Hellisøy fyr er en perle helt sørvest på øykommunen Fedje i Vestland fylke. Det 33 meter høye støypejernfyret ble bygget i 1855. Fyret ble automatisert i 1989, men fyrstasjonen var bemannet frem til 1992 på grunn av meteorologiske observasjoner. De siste årene har lokale aktører sørget for at fyret har vært et besøksfyr, med overnattingstilbud i den tidligere fyrvokterboligen.
– Kystverket er en av de største statlige grunneierene langs kysten. Vi ønsker at kulturarven vår blir tatt vare på som en bruksressurs og at den skal være grunnlag for kunnskap, opplevelser og verdiskaping. I flere år har vi derfor bidratt til åpne fyrstasjonene for almenheten ved å legge til rette for "vern gjennom bruk", i tråd med Stortingsproposisjon nr. 29 (2006–2007), sier avdelingsleder Trond Røren.
Av de 115 fyrstasjonene som Kystverket eier, er om lag 80 leid ut til eksterne aktører som med sine aktiviteter gjør de tilgjengelige for almenheten, for eksempel ved å tilby overnatting og kulturbasert næringsutvikling.
Prioritering av frivillige organisasjoner
Fedje kommune har hatt leieavtale for fyrstasjonen med Kystverket, og en kommersiell aktør har driftet stedet og gjort den tilgjengelig for publikum. Kystverket og Fedje kommune er nå enige om ikke å forlenge leieforholdet når det går ut ved årsskiftet, slik at neste leietaker vil inngå avtale direkte med Kystverket.
– Kystverket må følge de overordnede føringene for utleie av fyrstasjoner som innebærer at ideelle eller frivillige organisasjoner med allmennyttige formål normalt skal prioriteres fremfor kommersielle aktører. Vi setter krav uansett om at leietakeren må være seriøs og ha et godt og bærekraftig driftskonsept som innfrir kravene våre om å gjøre fyrstasjonen tilgjengelig for almenheten, og som også oppfyller kravet om formidling av kystkultur og vedlikehold. Dersom vi konkluderer med at en kommersiell aktør har et betydelig bedre driftskonsept enn en frivillig organisasjon, kan vi vurdere å velge den kommersielle aktøren, forklarer seksjonsleder Tatjana Eriksen.
Restriksjoner
Hellisøy fyrstasjon er fredet av Riksantikvaren, noe som setter visse avgrensinger på hva som kan gjøres og hvordan.
– Vi oppmoder interesserte om å sette seg inn i forvaltingsplanen for fyret, der en finner mye nyttig informasjon om fredning og eiedommen. På Hellisøy fyr er det åpnet for at en kan ha omvisning i tårnet på visse vilkår, forteller seniorrådgiver Siv Senneset.
– Har du en god idé om et driftskonsept med aktivitet som gjør en fyrstasjon tilgjengelig for folk, så er det ikke mange slike muligheter som dukker opp. Så her må en ta sats når sjansen er her, avslutter Røren.
På Kystverket sine nettsider (www.kystverket.no/hellisoyfyr) finner du forvaltingsplan, standard leieavtale og annen relevant informasjon for deg som ønsker å søke om leieavtale for Hellisøy fyrstasjon.