
LNG-drevet skipsfart med CO2-fangst og -lagring
– Et norsk konsortium har gått sammen for å utvikle en løsning for å avkarbonisere maritim næring ved å fange og lagre CO2 fra LNG-drevne drivlinjer basert på fastoksid-brenselceller (SOFC).
Prosjektet kalles LNGameChanger og ledes av den maritime teknologileverandøren HAV Group, med støtte fra kystruterederiet Havila Kystruten, naturgasselskapet Molgas Norway (tidligere Gasnor) og SINTEF.
Det potensielt banebrytende forskningsprosjektet ble offentliggjort på en pressekonferanse om bord Havila Kystrutens fartøy «Havila Capella» i Ålesund onsdag.
– LNGameChanger-prosjektet har som mål å skape grunnlag for en ny lav- eller nullutslippsløsning for maritim næring. En løsning som er posisjonert for et voksende LNG-marked og med infrastruktur som er mer effektiv enn alternative løsninger. Hvis dette målet nås, blir LNG mer enn et såkalt overgangsdrivstoff og kan i stedet bli et permanent lavutslippsalternativ i maritim transport, ved siden av for eksempel hydrogen, sier Gunnar Larsen, konsernsjef i HAV Group.
Dersom LNGameChanger-prosjektet blir vellykket, har prosjekteier HAV Group en klar ambisjon om å ytterligere modne teknologien i retning et kommersielt produkt og inkludere det i selskapets voksende portefølje og lav- og nullutslippsløsninger for maritim næring.
Prosjektets målsettinger
Hovedmålet til LNGameChanger-prosjektet er å designe en innovativ, avkarbonisert LNG-drevet drivlinje som kombinerer fastoksid-brenselceller (SOFC) og en effektiv løsning for å fange og gjøre CO2 flytende og lagre det om bord. Det skal gi en CO2-intensitet som ligger mellom 2045- og 2050-grensen til EUs fremtidige utslippsnivåer.
Blant prosjektets delmål er å bekrefte energieffektiviteten og utslippsmålene til SOFC-drivlinjen i kombinasjon med CO2-fangst. Med utgangspunkt i et definert fartøysdesign og relevant driftsprofil har prosjektet målsetning om å trekke ut lastkarakteristikker og utføre simuleringer basert på skipets seilas som del av studien. Fartøyseksempelet kan være Havila Kystrutens fire kystruteskip. Prosjektet vil også definere ytelsene til fastoksid-brenselcelle-drivlinjen med den integrerte CO2-fangst- og -lagringsløsningen (OCCS) om bord. I tillegg vil prosjektet evaluere overordnede plass- og vektkrav, samt tilpasningsbehov for maritimt bruk.
Alle fire Havila Kystrutens cruiseskip bruker i dag flytende naturgass (LNG) som drivstoff i kombinasjon med batterier. Som et av Norges ledende rederier når det gjelder innovativ grønn skipsfart er selskapet svært interessert i LNGameChanger-prosjektet.
– Vi har klare ambisjoner om å gå i retning klimanøytralitet og nullutslipp, og det kan vi gjøre med dagens flåte. Dette prosjektet er derfor av stor interesse for oss siden den viktigste energikilden vår i dag er LNG. Vi venter spent på resultatene og mulighetene som ligger foran oss, sier Bent Martini, administrerende direktør av Havila Kystruten.
– For å kunne møte fremtidens krav og nå målene for en grønnere fremtid kan vi ikke låse oss til én retning. Vi må undersøke hvilke muligheter vi har for å finne de beste løsningene, både for miljøet og fra et forretningsperspektiv, legger Martini til.

Infrastruktur
I tillegg til prosessene om bord skipet, dekker LNGameChanger også infrastrukturbehovene for desentralisert CO2-mottak og transport i havn. Det inkluderer muligheten for å kombinere denne logistikken med LNG-distribusjon.
– Denne teknologien kan vise retningen for en storskala nullutslippsløsning som tar i bruk velkjente og robuste energi-leverandørkjeder i sektorer som det er krevende å kutte utslipp fra. Molgas Energy støtter prosjekter som har som mål å redusere utslipp basert på tilgjengelig teknologi og produkter, sier Anders Torp Rød, administrerende direktør i Molgas Norway, som er en ledende kjøper, distributør og selger av naturgass til industrien og til maritim næring i Norge.
Betydelig markedspotensial
Internasjonal skipsfart transporterer rundt 80 prosent av alle handelsvarer, og står for rundt tre prosent av verdens totale utslipp av drivhusgasser. Mens etterspørselen av flytende naturgass (LNG) bare utgjør omtrent fire prosent av alt drivstoff, er antallet LNG-drevne skip spådd å øke med overgangen til alternative drivstoff i skipsfarten.
Ifølge DNVs «Alternative Fuels Insights»-plattform, har antall LNG-drevne skip i drift doblet seg mellom 2021 og 2024, med et rekordhøyt antall leveranser (169) i 2024. Innen utgangen av 2024 var 641 LNG-drevne skip i drift. Ifølge ordrebøkene forventes dette tallet å doble seg innen utgangen av tiåret.
– Det er også verdt å huske at mellom 2024 og 2026 vil EUs kvotehandelssystem (EU ETS) gradvis utvides til å inkludere utslipp fra maritim transportsektor, og fra 2025 trår FuelEU Maritime-forordningen i kraft. Dette gir nye og flere insentiver til å utvikle, og ta i bruk, teknologier som reduserer eller eliminerer maritime CO2-utslipp, sier Gunnar Larsen.
Økonomisk og vitenskapelig støtte
Forskningsrådet har tildelt LNGameChanger støtte på rundt 5 millioner kroner i løpet av prosjektets toårige løpetid, som gir rom for forskningsaktiviteter fra SINTEF. Prosjektpartnerne, HAV Group, Havila Kystruten og Molgas Norway, vil være aktivt involvert i prosjektgjennomføringen. For HAV Group omfatter dette å bidra med teknisk ekspertise for fartøys- og systemintegrasjon, overholdelse av gjeldende regelverk, risikovurderinger samt overordnet prosjektledelse.
LNGameChangers første steg er å gjennomføre nødvendige mulighetsstudier og simuleringer for å definere evnen til å ta den avkarboniserte SOFC-drivlinjen til et påfølgende prototypenivå i et etterfølgende prosjekt.
– Vi er glade for å være del av dette prosjektet. SINTEF er involvert i en voksende portefølje av prosjekter som fokuserer på ulike løsninger for avkarbonisering av maritim næring. Et lav- til nullutslippskonsept som kombinerer et etablert maritimt drivstoff med innovativ teknologi for CO2-fangst er en lovende løsning som kan tas i bruk på mange forskjellige fartøystyper, sier David Berstad, forsker hos SINTEF.