Setter sitt preg på «Havila Capella»

Lysmesteren Ørnulf Opdahl setter sitt preg på «Havila Capella» med oljemaleri malt spesielt for dette skipet, grafiske trykk og monotypier i tillegg til mange keramiske fat. Se video nederst i saken. 

De nye kystruteskipene til Havila Kystruten har et interiør som henter inn farger og materialer fra naturen og skal være et flytende landskap i seg selv. Det er tre og stein, mørkegrønne, blå og grå fargetoner og kontraster med inspirasjon fra isbreer, hav og himmel. I tillegg kommer de store vinduene som henter inn norskekysten med sitt vekslende lys og vær.

Hege Sævik Rabben, som har vært ansvarlig for utsmykningen om bord, sier Ørnulf Opdahl var førstevalget når de skulle finne en kunstner til å utsmykke skipet.

– Han er lokal, fra Sunnmøre slik Havila Kystruten også er, og samtidig anerkjent både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har han et uttrykk som passer oss godt og det er ingen som kan beskrive stemningene og skiftningene i lys og vær på norskekysten som han.

Sævik Rabben peker også på at kunsten hans treffer et bredt publikum.

– Det har vi også sett nå når vi har hengt opp kunsten. Responsen hos mannskapet og andre som har vært om bord har vært svært god.

Ørnulf Opdahl sier det har vært en ærefull oppgave å få gjøre utsmykning om bord i det han sier er et praktfullt skip.

Oljemaleriene er malt spesielt for Havila Kystruten. Om bord i skipet er der seks maleri fra 50 x 60 centimeter til det største som er 1,70 x 1,70 meter. Det heter «Tind» og er inspirert av Kolåstinden, en av majestetene i Sunnmørsalpene. Et annet av de store heter «Fjord». Det kan være fra Hjørundfjorden, fra Lyngen – eller en annen norsk fjord, og viser stemninger i skjæringspunktet mellom det konkrete landskapsbildet og følelsen av natur med mørke og lys, vind og vær slik bildene til Opdahl ofte gjør.

I tillegg får passasjerene som reiser med «Havila Capella» også se mange grafiske verk, både etsninger og monotypier.

Ørnulf Opdahl sin kunst er også en del av helhetstanken for skipet der man ønsker å formidle norskekysten og kysthistorie gjennom kunst, interiør og mat.

I fellesarealene er det i tillegg til kunstverk også veggtavler med gamle fotografi og tekst som forteller om kysthistorien. De største suitene om bord har fått navn og utsmykning inspirert av fyr langs kysten. Hege Sævik Rabben sier de har ønsket å løfte frem og gi honnør til hardtarbeidende kvinner og menn langs den værharde norskekysten.

– De har bygget hjem, arbeidsplasser og lokalsamfunn og skapt Norge som havnasjon og internasjonal stormakt innen maritime næringer.

Også på lugarene får folk møte med naturen gjennom sunnmørsfotografi tatt av Øyvind Kåre Sunde.

Nedenfor kan du se video av prosjektet.