Klima Østfold-prisen 2021 til Moss Havn

For fjerde år på rad ble årets beste kommunale klimatiltak i Østfold kåret. Utdelingen fant sted på Inspiria Science Center i Sarpsborg den 20. oktober. Grønn mobilitet og logistikk, og Smart Moss Havn-programmet var tungen på vektskålen da Moss havn ble tildelt Klima Østfold-prisen 2021.

En havn der de ansatte forflytter seg på elektriske sykler eller i fossilfrie biler, der arbeidsmaskinene går på fossilfritt drivstoff og der skipene kobler seg på landstrøm i stedet for forurensende og lite klimavennlige dieselaggregater når de losses og lastes. Dette er noe av det som skal kjennetegne Moss havn i årene på vei mot 2030, da målet er å ha en utslippsfri havn.

Juryens begrunnelse:

Moss Havn har et stort samlet program med fokus på grønn mobilitet og logistikk. Havnen åpnet sitt landstrømanlegg i 2019 og er koblet til fjernvarme. Moss Havn var første havn i Norge med kun fossilfrie biler, elsykler og lastesykler, og har ambisjoner om å skifte til fossilfrie maskiner når disse blir gode nok.

Moss Havn startet i 2021 bygging av et Droneterminalprosjekt i samarbeid med ASKO, der elektriske sjødroner og elektriske lastebiler blir resultatet. Havnen har et mål om å være en nullutslippshavn innen 2030.

Moss Havn inkluderer de ansatte i sine tiltak og har stort fokus på ansattes reiser til og fra arbeidsplassen og jevnlig.