Døpt med isklump

Hurtigruten Expeditions norskbygde hybridskip MS «Fridtjof Nansen» kom bokstavelig talt hjem da hun ble døpt med isklump på en folkefest på Svalbard: Hun er det første cruiseskipet noensinne som får Longyearbyen som hjemmehavn.

MS «Fridtjof Nansen» kommer for første gang til sin nye hjemmehavn, Longyearbyen på Svalbard. Foto: Oclin/Hurtigruten Expeditions

– Med korona, har verden på mange måter hatt en ufrivillig pause. For reiselivet har denne pausen vært ekstra hard. Mange av dere som er her i dag jobber i reiselivet, og har fått kjenne dette på kroppen. Nettopp derfor er jeg utrolig glad for at vi er akkurat her – akkurat i dag. Der Richard With startet alt i 1896. Der vi sammen skal bygge fremtidens reiseliv for hele Svalbard. Der suksess ikke måles i volum, men i lokal verdiskaping, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group under dåpen.

Den tradisjonelle gaven til gudmødrene var byttet ut med en felles gave til lokale prosjekter fra MS «Fridtjof Nansen»s gudmødre Sunniva Sørby og Hilde Fålun Strøms prosjekt «Hearts in the Ice» og Hurtigruten Foundation.

Skipet ble døpt med is, i et rituale funnet opp av Roald Amundsen i 1917. Foto: KIM RØRMARK/Hurtigruten Expeditions

Den tradisjonsrike knusingen av en champagneflaske var byttet ut med en isklump. Gudmødrene fortsatte dermed Hurtigruten Expeditions’ tradisjon med å bruke et dåpsritual oppfunnet av Roald Amundsen . Under den høytidelige dåpen siterte de også Amundsens ord fra dåpen av polarskuta «Maud» i 1917 da de knuste isen mot baugen på hybridskipet MS «Fridtjof Nansen»:
«Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave.»