Havnelangs og Los300

Lostjenesten markerer i disse dager 300 år med en seilas langs norskekysten, og inviterer publikum til åpent skip og arrangement på 16 steder langs kysten. I Oslo slår Los300 og Havnelangs seg sammen og inviterer folk til et spennende arrangement på Sukkerbiten i dag, tirsdag 17. august, klokkken 14-18. Her blir det åpne skip, musikk, utstillinger og spennende aktiviteter for store og små.

Lostjenesten feirer 300 år på Sukkerbiten i Bjørvika, i samarbeid med Oslo Havn og Ung Norge 17. august. Her blir det åpne skip, musikk, utstillinger og spennende aktiviteter for store og små. Foto: Motion Air

 

Oslo er en av Norges mest trafikkerte fjorder, og losen har en viktig oppgave med å sørge for at trafikken til sjøs kommer trygt til og fra kai. Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten vår trygg, 24 timer i døgnet – hele året. Det har loser gjort i 300 år.

LOS300 markeres i sommer med et tokt langs norskekysten, fra Vardø til Bergen. Publikum møter ekte loser, hører spennende historier og kan delta på arrangement som i Oslo, med musikk, servering og åpent skip i samarbeid med Oslo Havn og Ung Norge.

«Minutt-for-minutt»: Det er montert kamera om bord, og du kan følge ferden 24 timer i døgnet på nettsiden www.los300.no (Sendingen startet 13. august)

Se program for Oslo på Sukkerbiten, utenfor operaen i Bjørvika: 

Kl 14.00 – Simple Johnny Easy Jazzband åpner dagen med stemningsfull musikk.

Kl 14-18 – Se LOS300 sin fotografiutstilling i konteineren vår med glimt fra toktet og losens hverdag på havet.

Kl 15-18 – LOS300-fartøyet Gamle Oksøy inviterer publikum til åpent åpent skip med egen utstilling om losen. (Maks 10 personer om bord samtidig pga covid-19 restriksjoner)

Kl 16.00 – Foredrag om losens spennende historie og losen i dag

Kl 14-18 – Passion for Ocean skal ha kunstprosjekter med barna å lage armbånd, uro å masse annet gøy. Kun fantasien setter begrensinger.

KL 15-18 – Opplev Oslo Havns båter og droner som holder fjorden ren.
Verdens første elektriske miljøbåt av sitt slag, Pelikan 2 er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel. Se hvordan vi bruker undervannsdrone for å oppdage søppel i sjøen. Opplev den nye unike flytende dronen som skal fjerne plast og søppel i havnebassenget. Hybridbåten Teist bruker unik og miljøvennlig hybridteknologi som kombinerer batteri og motor når den patruljerer i havna.

Politiet  kommer med båten sin. Oslo brann- og redningstjeneste demonstrerer hvordan vannkanonen fungerer, og viser fridykking.

Ung Norge er til stede med sin egen kystmiljøpatruljebåt Ramirent. Her blir det mulig å være med på båttur i Oslofjorden.

Ung Norge stiller også med egen street art kunstner, der barn og unge kan være med og spraye, male og tegne.