Los-seilasen fortsetter

Lostjenesten markerer 300 år med en seilas langs norskekysten. Ferden startet i Nord-Norge i juni – her er de 16 havnene som får besøk i august.

Etter en frisk seilas i Nord-Norge legger museumsfartøyet Gamle Oksøy nå ut på tokt i sør, for å markere siste del av losens 300-årsjubileum. Foto: Thea Jåvold

 

Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten vår trygg, 24 timer i døgnet – hele året. Det har loser gjort i 300 år. LOS300 markeres i disse dager med et tokt langs norskekysten i juni og august, helt fra Vardø til siste stopp i Øygarden utenfor Bergen 30. august. Underveis møter du ekte loser, hører spennende historier og kan delta på arrangement med musikk, servering og åpent skip.

Innom 35 havner totalt
– Vi har så langt hatt en fantastisk seilas i all slags vær langs kysten av Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet. Engasjementet er stort, og særlig på de minste stedene fikk vi en varm velkomst, tross iskald nordavind og snøbyger. Nå inviterer vi til 16 nye arrangement lenger sør, med åpent skip om bord museumsfartøyet Gamle Oksøy, og gratis utstilling om losens spennende historie, forteller prosjektleder for LOS300, og leder av Kystverkmusea, Espen Frøysland.

«Minutt-for-minutt»: Det er montert kamera om bord, og du kan følge ferden 24 timer i døgnet på nettsiden www.los300.no

Disse stedene får besøk i august
Seilasen starter fredag 13. august. Første stopp er Halden, som 14. august får besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy. Deretter følger arrangement i Fredrikstad, Drammen, Oslo, Larvik, Hvasser, Langesund, Kragerø, Risør, Kristiansand, Mandal, Farsund, Tananger, Kvitsøy og Kopervik, Sagvåg og til slutt Øygarden.

16 av totalt 35 havner gjenstår når losens 300-årsseilas seiler langs kysten av Sør-Norge i august, med en utstilling om losen. Foto: Jan Robert Jore.

Covid-19-tilpasset
Opprinnelig skulle toktet med museumsfartøyet Gamle Oksøy gjennomføres sommeren 2020, men ble utsatt grunnet covid-19-situasjonen. Publikum inviteres nå til mindre utendørsarrangement langs hele kysten, med losen som tema, åpen båt og losutstilling om bord Gamle Oksøy. Andre aktiviteter som musikk, foredrag, servering og underholdning på bryggene varierer fra sted til sted.

– Smittevern har høyeste prioritet. Vi har nedskalert markeringen og gjort en rekke forebyggende tiltak slik at det skal bli trygt å delta. Vi følger naturligvis situasjonen nøye og tilpasser seilasen etter situasjonen og i tråd med gjeldende smitteverntiltak, sier Espen Frøysland.

Losen viktig for skipstrafikken
– Hele 90 prosent av eksport og import i Norge går sjøveien. Skipstrafikken er dermed viktig for å sikre forsyningene både til industrien og befolkningen ellers. Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten trygg, og sikrer drift av tjenesten 24 timer i døgnet – hele året. Det siste året har losene hatt en viktig rolle for å sikre forsyninger til Norge gjennom covid-19 epidemien, forteller losdirektør Erik Blom i Kystverket, som selv blir med på deler av toktet.

Spennende historie
Skip har alltid hatt behov for hjelp til å seile trygt langs kysten vår, og det har i uminnelige tider vært drevet lostjeneste. Losen har spilt en viktig rolle for utviklingen av sjøfartsnasjonen Norge, og historien er derfor en vesentlig del av formidlingen under jubileumsseilasen.

Det er Kystverket og Kystverksmusea som står bak seilasen, i samarbeid med en rekke lokale kystlag, kommuner og frivillige organisasjoner. – Vi gleder oss til et spennende program og en sikker seilas i august, sier Frøysland.