Feirer losen med besøk i 35 havner

Losen feirer 300 år i tjeneste med en jubileumsseilas langs norskekysten. 35 havner får besøk av «Gamle Oksøy» i sommer.

Museumsfartøyet Gamle Oksøy legger ut på tokt i sommer for å markere losens 300-årsjubileum. Foto: Kystverkmusea.

 

Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten vår trygg, 24 timer i døgnet – hele året. Det har loser gjort i 300 år. Nå skal lostjenestens 300-årsjubileum, LOS300, markeres med et tokt langs norskekysten i juni og august 2021. Ferden starter i Vardø 29. mai, og 35 havner langs kysten får besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy, før siste stopp blir Øygarden utenfor Bergen 30. august.

Opprinnelig skulle toktet med museumsfartøyet Gamle Oksøy vært gjennomført sommeren 2020, men ble utsatt grunnet covid-19-situasjonen. I år inviteres publikum til mindre utendørsarrangement langs hele kysten med losen som tema. Det legges til rette for påmelding der det trengs, og det blir åpen båt med en egen losutstilling på Gamle Oksøy. Andre aktiviteter som musikk, foredrag og underholdning på bryggene varierer fra sted til sted.

– Smittevern har høyeste prioritet. Vi har nedskalert markeringen og gjort en rekke forebyggende tiltak slik at det skal bli trygt å delta. Vi følger naturligvis situasjonen nøye og tilpasser seilasen etter situasjonen og i tråd med gjeldende smitteverntiltak, sier prosjektleder for LOS300 og leder av Kystverkmusea, Espen Frøysland.
Et web-kamera på fartøyet filmer ferden live, 24 timer i døgnet, og flere arrangementer blir streamet.

En oversikt over når de ulike besøkene foregår finner du ved å klikke her