Åpner opp for cruise

I papirutgaven av Havnemagasinet, som nylig kom ut, fortalte vi om den blodrøde situasjonen for cruise og i cruisehavnene langs kysten. Samtidig stilte vi spørsmålet om når ting ville ta seg opp igjen. Svaret kom i dag.
Regjeringen åpner nemlig for at cruiseskip fra utlandet kan seile langs norskekysten i sommer.

Illustrasjonsfoto/arkiv.


– Jeg er glad for at utenlandske cruiseturister kan få oppleve norskekysten i sommer. Endringen vi nå gjør betyr at Hurtigruten og andre rederier kan frakte passasjerer fra utlandet til kysten vår. Dette er et ledd i en forsiktig og forsvarlig gradvis åpning av næringsaktivitet. Så får vi håpe at situasjonen fremover gjør at vi kan åpne opp ytterligere, sier næringsminister Iselin Nybø. 

Næringsminister Iselin Nybø og kaptein Rune Andreassen ombord på MS «Fridtjof Nansen». Foto: Trond Viken, NFD

Regjeringen endrer covid- 19 forskriften og åpner nå for kystcruise langs norskekysten. Det betyr at Hurtigruten og andre rederier kan ta med seg utenlandske passasjerer i sommer. Skipene kan ikke gå til havn eller sette i land mannskap eller passasjerer. De kan imidlertid arrangere aktiviteter på vannet med skipets eget utstyr – som  for eksempel kajakkpadling. 

Ordningen skal i første omgang gjelde til 20. juli. Rederiene som ønsker å ta med seg utenlandske cruiseturister må søke og få godkjent smitteplaner før de kan operere.

– Det er viktig at det følges strenge smittetiltak om bord. Cruiseskipene er vant til å håndtere meget strenge krav til hygiene og smittekontroll.  Og selv om passasjerene ikke kan gå i land, tror jeg dette vil gi turistene gode opplevelser og styrke Norge som reisemål, sier næringsministeren.