Legger ned umiddelbart

Etter 40 års drift, og mindre enn to måneder etter at skipet «Stena Saga» var tilbake i drift, nyoverhalt, er det nå slutt for danskebåten. Koronakrisen gjør at rederiet nå sier at nok får være nok.

Ferjeselskapet Stena Line har bestemt seg for å stenge linjen mellom Oslo og Frederikshavn med øyeblikkelig virkning.

Tiltaket er en direkte effekt av virkningen som Corona-viruset (COVID-19) har på Stena Lines passasjeroperasjoner. Stena Line, som tidligere denne uken varslet 950 ansatte i Sverige om permitteringer, er nå tvunget til å iverksette drastiske tiltak for å senke kostnadene og sikre den viktige godstransporten.

På grunn av Corona-viruset (COVID-19) og reisebegrensningene pålagt av flere land, har Stena Line, som mange andre selskaper i reiselivsnæringen, hatt en kraftig nedgang i bookinger i nyere tid. Virksomheten i Skandinavia er hardest rammet. Siden lørdag 14. mars har Stena Line suspendert all trafikk mellom Oslo og Frederikshavn og fartøyet «Stena Saga», som har operert ruten siden 1994, ved kai i Gøteborg. Nå kunngjør Stena Line at virksomheten ikke vil bli gjenopptatt og at linjen blir stengt etter mer enn 40 år.

 

– Det er en tøff situasjon for Stena Line, og det tvinger oss til å ta tøffe beslutninger. Ruten Oslo-Frederikshavn er stort sett helt avhengig av persontrafikk og den viktige høysesongen om sommeren. Vi har gjort en vurdering av at vi mister hele høysesongen i år, og vi har rett og slett ikke råd til å vente og håpe på neste sommer, sier Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line.

Stena Line gjennomfører  for tiden en gjennomgang av driften i alle regioner på grunn av den fallende passasjeroperasjonen og utelukker ikke at det vil bli flere reduksjoner eller endringer i rutetider og linjenettet.

– Hovedfokuset vårt er å holde varestrømmen gående og sikre den viktige godstransporten til og fra Sverige, men også på våre andre ruter i Europa, sier Niclas Mårtensson.

Nedleggelsen av linjen Oslo-Frederikshavn betyr at rundt 30 ansatte blir sagt opp på Stena Lines norske kontor i Oslo. «Stena Saga» som inntil forrige lørdag sin trafikkerte linjen er under svensk flagg og har svensk stab om bord. De er allerede inkludert i varselet til totalt 950 ansatte i Sverige som ble presentert mandag.

 

Fakta: Linjen Oslo-Frederikshavn

Ruten Oslo-Frederikshavn startet i 1979 og har siden den gang blitt drevet av tre forskjellige fartøyer, alle kalt «Stena Saga». Nesten en halv million passasjerer reiser årlig på linjen, hvorav de fleste kommer fra Norge, der skipet «Stena Saga» populært kalles «Danskebåten». Siden oppstarten og til og med i dag, er det hovedsakelig shopping, god mat, dans og underholdning som er utmerket linjen som er kjent for både sine helgebesøk og familiekonseptet «Barnebåt» i sommerhøysesongen. Blant de lojale kundene er en Facebook-gruppe kalt «Stena Sagas Friends» som har mer enn 12 000 medlemmer.