Cxense Display

Elektriske skip på Nessodensambandet neste år

Oslofjorden blir grønnere når båtene på Norges største bilfrie passasjersamband vil gå på batteri fra høsten 2019. Da blir de de tre båtene på B10 Nesodden – Aker brygge elektriske.

Som operatør på sambandet B10 Nesodden – Aker brygge, har Norled signert endringsordre på eksisterende kontrakt med Ruter. Partene er enige om at de tre båtene Kongen, Dronningen og Prinsen, skal elektrifiseres. Dersom alt går etter planen vil første elektriske båt være klar til drift høsten 2019. Det innebærer at Norges mest trafikkerte bilfrie fergesamband blir utslippsfritt og mer stillegående i 2019. De tre båtene, som går på flytende naturgass i dag, skal bygges om til batterielektrisk drift.

De første elektriske fergene i Oslofjorden etter sommeren 2019

Ruter er et viktig redskap for å nå de ambisiøse miljømålene Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har satt seg. Oslo har en unik beliggenhet mellom fjorden og marka, og tilbudet til sjøs utgjør et viktig supplement til øvrig kollektivtransport. Ruters eiere har vært tydelige på at båtsambandet mellom Nesodden og Aker brygge skal bli utslippsfritt raskest mulig.

Det er et grønt løft og en viktig milepæl for hovedstadsregionen at Norges største bilfrie passasjersamband går foran ved å legge om til elektrisk drift. Det bygger opp om satsingen på utslippsfri havn, som er en sentral målsetting for Oslo kommune.

– Elektrisk drift av Nesoddbåtene er et viktig og meget synlig skritt i retning av helt utslippsfri kollektivtrafikk. Det blir ikke minst flott for de 2,7 millioner reisende med Nesoddbåtene som får utslippsfri og enda mer stillegående transport til jobb og fritidsaktiviteter. Klimapolitikken handler om at vi gjør alt vi kan for å fjerne klimautslippene i byen vår, og samtidig skape klimaløsninger som kan eksporteres og tas i bruk av andre. Her er det gode samarbeidet mellom Norled og Ruter om Nesoddbåtene et strålende eksempel, sier Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

– For et flertall av beboerne på Nesodden, er båtturen over fjorden et sentralt innslag hverdagen. I en årrekke har nesoddingene vært Ruters mest fornøyde kunder. Elektrifisering av Nesoddsambandet er en viktig start for å kutte utslipp fra båttrafikken i Oslofjorden, sier leder av hovedutvalget for samferdsel i Akershus Solveig Schytz.

Relaterte artikler