Fredagshølet, Spermbanken og Fisebukta

Lars Ola Klavestads historier om de mest forunderlige lokale stedsnavn, er den mest solgte boka i Fredrikstad i nyere tid.

Frister en tur til den lune havna Fredagshølet, Spermbanken eller en helg i Fisebukta? Det er bare tre eksempler på litt spesielle navn man finner i norske sjøkart. Fantasien er stor.

Ofte er navn på holmer, skjær, båer og grunner noe på kanten. – Stedsnavn i sjøkart ble i eldre tider samlet inn av sjømålingslaget som målte opp sjøområdet. Det ble gjort ved at hydrografen eller en annen på laget snakket med fastboende, bønder og fiskere som hadde bodd på stedet helst i generasjoner, forteller senioringeniør Inger Tollefsen i sjødivisjonen i Statens kartverk til NTB.

Spermbanken

Spermbanken utenfor Nesodden ble i 2006 kåret til Norges morsomste stedsnavn. Det er et rundt 35 meter dypt område i Bunnefjorden. Det kom inn på kartene for første gang i 1972, men opphavet er nok langt eldre. Fra gammelt av er området kjent som gyteplass for fisk og noen mener at det er bakgrunnen for navnevalget, mens andre mener at det kommer av hyppige besøk av spermhval i området for mange år siden.
Nesodden kan for øvrig også skilte med Kjerringrævgrunnen. Det er en 16 meter dyp grunne litt nord for øygruppen Steilene og har fått navnet fra et nes som stikker ut og som visstnok skal ligne på … ja, nettopp! Navnet kom første gang inn på kartene i 1906.

Fredgashølet

I Hvaler-skjærgården finner vi også den lune havna med navnet Fredagshølet – en populær havn nettopp på fredager – og skjæret Møkkalasset. Sistnevnte finnes mange andre steder, blant annet i Bærum, Frogn og Hurum.
Man kan jo også lure på opprinnelsen til steder som grunnen Ostekrakk utenfor Slevik i Fredrikstad kommune, holmen Eggeløysa utenfor Harøy i Møre og Romsdal samt navnebroren utenfor Rabbenes i Troms og ikke minst Prestkoneholet i Hordaland. Verdt å nevne er også skjæret Runken som ligger utenfor Brekkestø i Lillesand.

Fisebukta

Utenfor Larvik kan båtfolk kose seg i Fisebukta som ligger ved Fisebuodden, i Sande i Vestfold finner vi Møkkabukta, mens Faenshølet på Tjøme bærer preg av en ikke helt lykkelig hendelse. Det siste er for øvrig en fellesnevner for mange stedsnavn.
Oppkalt etter ulykker

– Stedsnavn som er blitt samlet inn gjennom tidene og som er havnet i sjøkart, har noen ganger oppstått på grunn av en uheldig hendelse. Dette ser man tydelig på stedsnavn på farlige skjær og grunner hvor en uheldig fisker eller båtfører har fått ødelagt skip eller utstyr. Utenfor Stad i Selje kommune finnes for eksempel grunner ved navn Utryggen og Skitnefluda som er merket med en lysbøye med navnet Gamla, avslutter Tollefsen.
Alle stedsnavn i norske sjøkart er hentet fra eldre sjøkart og om nødvendig modernisert til dagens korrekte skrivemåte. Navn blir valgt i samråd med stedsnavnstjenesten i Språkrådet. (©NTB)

 

Smånytt

Båt stjålet fra havn – Politiet i Nordland melder at det er stjålet en båt av typen Hansvik 18 Fisker fra Andenes havn.

Vil ha landstrøm i Breivika – Høyrepolitiker Tor Arne Morskogen i Tromsø mener noe må gjøres for å sikre landstrøm til cruiseskip som legger til i Breivika, skriver Nordlys (bak betalingsmur). Han mener at skipene forurenser byen fordi de spyr ut røyk mens de ligger ved kai. Tromsø havn vil i første omgang finne ut hva det vil koste, sier styreleder Jarle Heitmann.

 

Relaterte artikler