Støtter cruisenæringen om landstrøm

Ingvar M. Mathisen mener at staten og Enova må ta ansvar og legge til rette for et nasjonalt tiltak. (Foto: Tine Poppe/Oslo Havn)

Havnedirektør i Oslo Havn, Ingvar M. Mathisen, støtter i en pressmelding cruisetoppleder Stein Kruse, som sier at næringen er villig til å betale for de såkalte landstrømanleggene for cruiseskip.

Toppleder Stein Kruse i verdens største cruiseselskap Carnival Corporation uttalte på TV 2 Nyhetene i går at han er forundret over at det ikke finnes ett eneste anlegg for landstrøm i Norge. Cruiseselskapet som Kruse representerer har en flåte på 105 cruiseskip. 28 av disse har allerede fått installert et landstrømsystem, mens åtte nye skip venter i disse dager på endelig godkjenning.

Positivt at de vil bidra

Disse skipene benytter seg av landstrøm i flere havner i Nord-Amerika, noe som gjør at den lokale forurensningen går betraktelig ned. Stein Kruse sier at næringen selv er villig til å åpne lommeboken om nødvendig, for å etablere landstrømanlegg også i Norge.

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen mener det er positivt at cruiseselskapet er villig til å bidra med midler og ekspertise. Han mener imidlertid at staten og Enova må ta ansvar og legge til rette for et nasjonalt tiltak, som kan bidra til å redusere forurensning fra cruiseskip som ligger til kai langs norske havner.

Heldig i Oslo

– Man må se på kost-nytte-effekten. Dersom denne ikke er helt til stede, bør staten gå inn og ta ansvar, sier han: – Her i Oslo er vi så heldige å ha en eier, Oslo kommune, og et havnestyre som er pådrivere når det gjelder landsstrøm og miljøtiltak. Vi har nettopp etablert en handlingsplan hvor vi skal styre mot nullutslipp. Vi ser frem til å følge opp handlingsplanen med praktiske tiltak, uttaler han i pressmeldingen.

Cruiserederi åpner gjerne pengesekken

Mathisen kommenterer et utspill i TV2.no hvor verdens største cruiserederi er innstilt på å åpne pengesekken for å få installert landstrøm i cruisehavner, også i Norge: – Det er vel knapt noe land i verden som vi seiler i hvor det ville vært mer naturlig med landstrøm enn i cruisehavner, sier Stein Kruse, som sitter i toppledelsen i Carnival Corporation, verdens desidert største cruiseselskap.

– Vi tenker på utslippsreduksjon hele tiden. De siste ti årene har vi redusert utslippene våre med 25 prosent, selv om vi har fått stadig flere skip i flåten, forteller Kruse: – I Seattle bruker vi landstrøm. Vi bruker landstrøm i Vancouver, vi bruker landstrøm i San Diego, Los Angeles, San Fransisco og mange andre steder, sier Kruse.

TV2 spør: – Åpner du for å legge penger på bordet?

– Hvis det er en del av diskusjonen, så er det klart vi er åpen for det også, svarer Kruse: – Vi har allerede åpnet pengesekken vår. Vi har 28 skip hvor vi har installert og fått godkjent landstrømsystemet. I tillegg har vi ytterligere åtte skip som bare venter på endelig godkjenning. Her i Hamburg, akkurat nå, er en av våre båter plugget i landstrøm. Jeg tror våre helt konkrete handlinger når det gjelder det, viser at vi er en aktør som både er interessert i og har evner til å gjøre det, sier Stein Kruse til TV2.no.

 

Relaterte artikler