Cxense Display

Omlasting av naturgass i norske havner

To av tre mulige omlastingsområder ligger i fjordarmene utenfor Kirkenes.  (Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen)

Den russiske naturgassgiganten Novatek vurderer å bruke norske havner til omlasting av naturgass, og ordføreren i Sør-Varanger håper på ja fra Kreml.

– Dette avgjøres ikke her oppe på grensa, dette ligger i Kreml, kanskje på Putins bord. Det kan komme til en avgjørelse innen noen få̊ uker, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til Klassekampen.

Håper på klarsignal

Han håper prosjektet skal få̊ klarsignal og på flere jobber i lokalsamfunnet.

Novatek er ifølge avisen i ferd med å bygge sitt andre ilandføringsanlegg for naturgass på Jamal-halvøya, langt øst i russisk Arktis, som etter planen skal stå klar i november i år. Selskapet ser derfor på muligheter for å laste om gassen fra spesialbygde tankskip til vanlige tankskip, som skal frakte gassen videre sørover til Europa.

Sammen med det norske selskapet Norterminal har Novatek, ifølge Klassekampen, undersøkt muligheten for å laste om i norske farvann, og to av tre mulige omlastingsområder ligger i fjordarmene i sjøen utenfor Kirkenes, det tredje i nærheten av Honningsvåg.

Poengterer usikkerhet

Rafaelsen, som understreker at det fortsatt er usikkert om prosjektet i det hele tatt blir satt i gang, sier han stor tro på industripotensialet lokalt.

– Man fatter det ikke i Oslo, men det er store muligheter i nord, sier han. (©NTB)

 

Smånytt

Flytebrygge i Forsøl – Hammerfest Havn KF planlegger å anlegge flytebrygge i Forsøl og har lyst ut anbudskonkurranse for leveranse, melder Mercell.com.

Fartsgrenser i Oslo havn – Oslo Havn KF foreslår å utvide maksfarten på fem knop til å gjelde 200 meter fra land, holmer og synlige skjær. Samtidig foreslås det at 25 knop er høyeste tillatte hastighet i øvrige deler av Oslos sjøområde. Dette kommer frem i høring og offentlig ettersyn om ny forskrift om fartsbegrensning i Oslo kommunes sjøområde, samt ny forskrift om bruk av og orden i kommunens havner og farvann. Frist for innspill er 3. oktober 2018, melder havneselskapet på egen hjemmeside.

Ønsker flere cruiseanløp – VisitOslo, i samarbeid med Oslo Havn, håper igjen å kunne øke tallene for antall cruiseanløp. Siden gullårene 2011 og 2012, hvor over 300.000 cruisepassasjerer tok turen innom en kai i hovedstaden, var tallene for i fjor knapt 198.000. Det samme er forventet av årets sesong, skriver Vårt Oslo/vartorslo.no.

 

 

 

Relaterte artikler