Cxense Display

Skal bli nullutslippshavn

Gravearbeidet med å lage landstrømanlegg på Vippetangen er i gang. Det skal stå ferdig til høsten. (Foto: Oslo havn)

Oslo havn skal bli en nullutslippshavn på sikt. Det er ambisjonen i handlingsplanen som byrådet i Oslo vedtok torsdag. For første gang innlemmes sjøfarten i Oslos klimaregnskap.

Det melder Oslo havn på egen hjemmeside.

Vil benytte nullutslippsteknologi

– Byrådets ambisjon er 85 % reduksjon av klimautslipp i havna innen 2030. På sikt skal havna bli utslippsfri. Skip som anløper Oslo havn skal benytte nullutslippsteknologi i fremtiden.  Samtlige aktører i havna må være bevisste på å kutte klimautslipp, sier byråd for næring og eierskap, Kjetil Lund. Han mener handlingsplanen er ambisiøs, og krever vilje og handlekraft fra alle involverte.
– Et viktig klimatiltak er å flytte gods fra vei til sjø. Godstransport til sjøs forurenser mindre enn andre transportformer. En moderne, miljøvennlig og effektiv havn er derfor et viktig klimatiltak, sier Kjetil Lund.

Utenlandsfergene får landstrøm

Stena Line har klargjort sitt skip som går mellom Oslo og Fredrikshavn for landstrøm. DFDS som seiler til København vil gjøre sine to skip klare i henholdvis januar 2019 og 2020. Color Line cruiseferger til Kiel har hatt landstrøm til kai siden 2011.

Oslo Havn en pådriver

Oslo havn skal bli en nullutslippshavn på sikt. Det er ambisjonen i handlingsplanen som byrådet i Oslo vedtok torsdag. For første gang innlemmes sjøfarten i Oslos klimaregnskap.

Styreleder Roger Schjerva i Oslo Havn KF sier at foretaket har ambisiøse klimamål: – Vi er glade for handlingsplanen, og trenger den politiske støtten for å få kunder til å investere i fremtidens nullutslippsteknologi.  Vi må nå målet i samarbeid med våre kunder og politikerne. Det tror jeg at vi klarer.
Havnedirektør Ingvar M. Mathisen sier at Oslo Havn KF i flere år har jobbet systematisk med å få ned klimautslippene, og er enig i at den politiske viljen er nødvendig for å nå de ambisiøse målene.

(Kilde: Oslo havn)

 

Relaterte artikler