Uten ansvar for plast i havet

Lokale tiltak viser vei, her fra en oppsamling av marint avfall på Vestlandet. (Foto: Friluftsrådet Bergen og omegn)

Det meste av plasten i havet i Norge har norsk opphav, men ingen offentlig norsk myndighet har ansvar for å fjerne det, når det først har havnet der. Halvparten av norske havner mangler avfallsplan.

Det skriver NRK. I motsetning til det mange tror, kommer hoveddelen av plastavfallet i sjøen i Norge fra nettopp Norge.

Herreløst søppel

En ny FN-rapport viser at så mye som 80 prosent av søppelet i de nordlige havområdene stammer fra skipsfart.

Kystverket, Sjøfartsdirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet anslår at det dumpes over 34.000 tonn søppel i norsk økonomisk sone årlig.

Sjøfartsdirektoratet har ansvar for å føre tilsyn med at skip ikke kaster søppel i havet. Mens fylkesmennene har ansvar for avfallsmottak i norske havner.

Jobber med saken

Sjøfartsdirektoratet sier de har stort fokus på marint avfall og gjør jobben de får beskjed om.

– Det er ulovlig å kaste avfall i sjøen. Utfordringen er at det er vanskelig å finne synderne, om vi ikke tar dem i gjerningsøyeblikket, sier kommunikasjonsdirektør i direktoratet, Dag Ingen Aarhus til NRK.

– Regjeringen har i år satt av hele 80 millioner kroner til å rydde opp marin forsøpling og hindre at det oppstår, sier klima- og miljøminister Ole Elvestuen.

(Kilde: NRK)

 

Smånytt

Lovlighetskontroll av havna: Kystverket har konkludert: Kristiansand havn har ikke brutt tillatelsen fra departementet i utvikling av eiendommene på Silokaia, melder fv.no.

Sandnes Indre Havn Infrastrukturselskap AS skal etter avtale med Sandnes kommune koordinere bygging av kryssing av senkekasser i Havneparken i Sandnes. Entreprisen har en estimert totalverdi på fem millioner kroner, ifølge utlysingen på Doffin.no.

Veksten for Grenland havn siste år har vært på 13 prosent. Til sammenligning så har veksten for de seks foregående år i gjennomsnitt vært 3 prosent, melder Skipsrevyen.

Gebyr for rammetillatelse – Hurum kommune krever Hurum Havn Utvikling for 1,2 millioner kroner i gebyr for rammetillatelsen i Sætre sentrum, melder rha.no.

Kontroll på brann – Natt til onsdag ble nødetatene varslet om røykutvikling i en russisk båt som lå ved kai i Kirkenes havn. Alle nødetatene rykket ut. Brannvesenet fikk kontroll på brannen, melder ifinnmark.no.

Relaterte artikler