Demonstrerte autonome fartøy 

Ocean Space Drone 1 og 2 kjørte i området rundt Munkholmen. (Foto: Trondheim Havn)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte Trondheim torsdag. Der fikk han se selvkjørende båter i Trondheimsfjorden.

Trondheimsfjorden ble i 2016 verdens første testbase for testing og utvikling av autonome fartøy. Denne uken var statsråden på plass og fikk en demonstrasjon av førerløs teknologi til sjøs, og ble også vist litt av det som skjer rundt Maritime Robotics og Blueye Pioneer-undervannsdrone.

– Testområdet i Trondheim er viktig ut ifra flere hensyn. Det er viktig for å koble industri og forskningsmiljø, åpnet Gard Ueland i Kongsberg Seatex, og påpekte at selv om man var først ute i Norge, må det jobbes hardt for å fortsette å være verdensledende innen autonome fartøy til sjøs.
To av dronene som tester ut forskjellige teknologier med nettopp dette som utgangspunkt, demonstrerte sammen med Maritime Robotics hva som allerede er muliggjort i Trondheim.

Ocean Space Drone 1 og 2 kjørte i området rundt Munkholmen, med Maritime Robotics som fremviste unnamanøver rundt de to selvkjørende dronene. Der fikk statsråden se at den maritime teknologien har kommet langt i Trondheim.
– Det er helt avgjørende at vi har et sånt område, slik at vi kan gjøre tester, og bli synlige ute i verden, fortalte CEO i Maritime Robotics, Vegard Evjen Hovstein, og la til at miljøene som fikk i stand Trondheimsfjorden som testområde var først ute, og skal sørge for å beholde ledelsen fremover, melder Trondheim Havn på sin egen hjemmeside..

 

Smånytt

Kystvakten får tre nye fartøyer – Regjeringen vil erstatte dagens kystvaktfartøyer i Nordkapp-klassen med tre nye helikopterbærende og isforsterkede fartøyer, fremgår det av Forsvarets investeringsproposisjon, skriver NTB. Kostnadsrammen er 6,8 milliarder.

 

Relaterte artikler