Cxense Display

Protester mot kinesisk havn i Lysekil

Lysekil er blitt gjenstand for en heftig debatt etter det kinesiske tilbudet om å bygge en gigantisk containerhavn i den idylliske kystbyen. (Foto: Wikipedia Commons)

Protestene mot planene om en enorm kinesisk containerhavn i Lysekil i Bohuslän øker. Det vestsvenske handelskammeret mener det ikke er behov for en slik havn.

– Rent generelt finnes det allerede for mange havner i Sverige. Jeg tror kapasiteten er rundt 50 prosent, sier direktør ved handelskammeret Jan Trouvé til Sveriges Radio (SR).

Diskusjonen har rast i Lysekil etter at de omstridte planene om en ny containerhavn i Brofjorden like nord for Lysekil ble kjent før jul. Dyphavnen skal etter planen bli Nordens største. I forrige uke ble en protestliste med mer enn 2.000 underskrifter overlevert kommunen.

Milliardinvestering

Det er et kinesisk konsortium, bestående av det Hongkong-baserte Sunbase Group og byggeselskapet China Communications, som ifølge Sveriges Radio står bak planene om milliardinvesteringen som ble presentert for Lysekil kommune i midten av november.

I bytte mot havnetomter skal kineserne ha lovet store investeringer i infrastruktur, som veier, bruer og jernbane, samt investeringer i sykehus, skole og eldreomsorg.

Lysekil ligger strategisk plassert, med gode forbindelseslinjer til blant annet Göteborg noen mil lenger sør, Stockholm og Oslo. Kineserne ga kommunen først ti dager betenkningstid, men har siden tilsynelatende løsnet på presset.

Frykter miljøødeleggelser

12. januar ga kommunen klarsignal til å innlede en forstudie om havnen. Kommunalråd Jan-Olof Johansson er positiv til ideen.

– Det finnes et behov i det vestlige Sverige for å lage en havn som kan ta imot de største containerfartøyene, som først og fremst kommer fra Asia, sier Johansson, som tilhører partiet Socialdemokraterna, til SR.

Ifølge svensk lov kan beslutninger om slike utenlandske investeringer tas på lokalt nivå. Nå har imidlertid flere tatt til orde for at regjeringen må inn i prosessen, skriver Document.no.

”For godt til å være sant”

Det kinesiske selskapet Sunbase ga nylig Lysekil kommune i Bohuslän, cirka 10 mil fra Svinesund, et tilbud som var nesten for godt til å tro: Investeringer i en helt ny havn, utbygging av den gamle havnen, veier, jernbane, bru, sykehus og eldrehjem. Investeringene kommer med en pris, mener kritikerne, og saken har skapt stor debatt i Sverige, skriver Dagsavisen/dasavisen.no.

(Kilde: document.no og dagsavisen.no)

 

Relaterte artikler