Hurtigruten ikke ut av Tromsø sentrum

Hurtigruten vil fortsette å anløpe Tromsø sentrum, her Prostneset sett fra oven. (Arkivfoto: Odd Henrik Vanebo)

Betent strid bilagt: Hurtigruten flytter likevel ikke ut av Tromsø sentrum etter å ha fått rabatter av Tromsø havn i ny avtale.

Det betyr at Hurtigruten vil anløpe den nye havneterminalen i Tromsø når den åpner neste år, kommer fram av en pressemelding, hvor det heter at partene inngår en avtale som regulerer pris og tjenestekjøp knyttet til selskapets rundt 710 anløp havnen årlig, fram til utløpet av Kystruteavtalen, heter det i pressemeldingen.

Glad for sentrumsnært anløp

– Jeg er veldig glad for å kunne si vi har sikret et sentrumsnært anløp av Hurtigruten. Det er gledelig for oss i havnen, men ikke minst for Tromsø sentrum – både for arbeidsplassene i reiselivet og i handelsstanden. Med den nye terminalen på Prostneset vil sentrum, næringslivet og tilbudet til besøkende få et betydelig løft, sier Jarle Heitmann, styreleder i Tromsø havn KF.

Bare måneder før den nye terminalen sto på plass var det full skjæring i forhandlingene mellom Hurtigruten og Tromsø Havn om vilkårene for avtale framover. Hurtigruten varslet at de ville flytte ut av Tromsø sentrum om kostnadene for å legge til ved den nye havneterminalen på Prostneset ble for høye.

Nå har de fått en rabattert pris og er dermed kommet til enighet. Forhandlingene har blitt ledet av Tromsø Havns styreleder Jarle Heitmann og Tor Geir Engebretsen, Hurtigrutens konserndirektør for maritime operasjoner, står det i pressemeldingen.

”Ikke løst uten styreleders inntreden”

– Vi er også veldig glade for at vi nå har oppnådd enighet. Situasjonen og forhandlingene har vært utfordrende, og ville ikke blitt løst uten styreleders inntreden i saken, sier Stein Lillebo, prosjektleder i Hurtigruten.

Detaljene i avtalen er av konkurranserettslige grunner unntatt offentlighet, men innebærer at Hurtigruten som en betydelig maritim aktør i Tromsø med to daglige anløp får en rabattert pris som storkunde. Avtalen regulerer prisen gjennom en omforent indeks, i perioden fram til utløpet av Kystruteavtalen.

Den nye terminalen som nå er under bygging og som vil åpne i 2018. (Foto: Tromsø havn)

 

Relaterte artikler