Vil stanse anbudet for kystruten

Det kommer krav om utslippsfrie landstrømanlegg. (Illustrasjonsfoto: Enova)

Opposisjonspartiene er skuffet over miljøkravene Samferdselsdepartementet har satt i det nye anbudet for kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Nå vil både SV og MDG stanse anbudet og starte prosessen på nytt.

Det melder NRK. Gjeldende avtale mellom staten og rederiet går ut i 2021, og departementet har lyst ut ny anbudsrunde. Dagens avtale inneholder ingen miljøkrav, men fra 2021 vil det kommer krav om reduserte CO₂-utslipp på ca. 25 prosent. Det kommer også krav om utslippsfrie landstrømanlegg.

”Altfor dårlig”

Men det er altfor dårlig, mener flere av opposisjonspartiene på Stortinget:

– Vi mener anbudet bør stanses. Dette er ferger som skal gå i rute i lang tid fremover. Vi må sikre at vi får de mest miljøvennlige rutene vi kan få, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i De Grønne.

Det samme mener Sosialistisk venstreparti. Arne Nævra i partiet sier til NRK at de synes miljøkravene i det nye kystruteanbudet på langt nær er gode nok.

Else-May Botten sitter i Stortingets energi- og miljøkomité for Arbeiderpartiet, og forteller at de er oppgitt over utlysningen. Hun påpeker at man bør være mer offensive når anbudet tross alt skal vare helt til 2030.

”Urimelig kritikk”

Samferdselsminster Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener kritikken er urimelig og mener regjeringen her stiller miljøkrav som ingen andre har gjort tidligere.

– Kravene vi stiller er minstekrav, og vi gir frihet til at rederi og verft kan finne de mest effektive løsninger. Her er det spennende muligheter innen teknologiutvikling, men samtidig må vi være realistisk og sikre at løsningene er gjennomførbare. Kystruten dekker tross alt mye arktiske og krevende farvann og skal innom over 30 ulike havner mellom Bergen og Kirkenes. Det er viktig at vi ikke svekker sikkerhet og regularitet, sier Solvik-Olsen til NRK.

Relaterte artikler