Går for alkobommer i fergehavner

Alkobommer for tunge kjøretøy ble testet for noen år siden i Stockholm og Göteborg. (Foto: MHF)

Den svenske regjeringen anslår at det vil koste 78 millioner kroner til å sette opp alkobommer i havner der lastebiler og andre kjøretøy kommer med ferge.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vil sette opp alkobommer i 20 svenske havner hvor det er trafikk med tunge kjøretøy. (Foto: Socialdemokraterna)

– Det er et viktig trafiksikkerhetsmål, sier infrastrukturminister Tomas Eneroth, ifølge TT: – Ambisjonen er å sikre alle havner. Det blir en kombinasjon av faste anlegg og mobile løsninger.

De mobile enhetene kan også brukes i andre sammenhenger, for eksempel til kontroller etter festivaler.

Må ’blåse’

Sjåføren må gjennomføre en promilletest ved å blåse for å få lov til å kjøre i land. (Foto: MHF)

Prinsippet med alkobom er at man må gjennomføre en promilletest ved å blåse, for å bli godkjent for å kjøre i land. Hovedeffekten forventes å bli av preventiv art. Da alkoholbommer ble testet ut i to havner for noen år siden – Göteborg og Stockholm, ble mange førere stoppet de første dagene, men etter en stund bare noen få i uken.

– Sjåførene lærte at det ikke var noen god idé å sitte og pimpe på båten, sier Maria Bergström, leder av Motorförarnas helnykterhetsförbund/MHFs trafikkorganisasjon som gjennomførte testene.

Tas i bruk neste år

Tomas Eneroth vil at de første bommene skal tas i bruk i 2018. Ambisjonen er å sikre alle havner.

 

Fakta om alkobommer

Alkobommer for tunge kjøretøy som kjører av ferger, ble testet for noen år siden i Stockholm og Göteborg. Føreren viser kjørerkortet til testmaskinen, og blåser deretter inn i et rør. Hvis føreren er edru, blir det grønt lys og bommen åpnes. Hvis det er alkohol i utåndet luft, forblir bommen lukket. En sentral blir alarmert. Politiet kan rykke ut for å ta hånd om sjåføren. Andre aktører, f,eks. havnepersonale, kjører vogntoget i land.

Et 20-tall havner ventes å få alkobommer som faste installasjoner eller mobile enheter.

(Kilde: MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund))

 

Relaterte artikler