Toppår for norske cruisehavner

Viking Sky ble behørig døpt i Tromsø primo juli. Tromsø har forholdsvis nest størst økning i cruisetrafikken i år. (Foto: Viking Cruise)

Mye tyder allerede på at 2017 blir et toppår for norske cruisehavner, med en økning på 4,3 prosent sammenlignet med fjoråret.

Det skriver travelnews.no: Interesseorganisasjonen Cruise Norway melder om økende antall cruiseanløp, en lengre cruisesesong og nærmere tre millioner tilreisende dagsturister til Norge i løpet av 2017.

3 millioner dagsturister

Ferske tall fra Kystverket viser at i 2016 var det cirka 658 000 unike cruisepassasjerer til Norge, et tall som ventelig vil øke inneværende år sammenlignet.

– Hvis du tenker på at et gjennomsnittlig cruise varer i 4,5 dager, får du cirka tre millioner dagsturister til Norge i løpet av 2017. Det er høye tall, sier Sandra Diana Bratland i Cruise Norway, en interesse-organisasjon der medlemmene består av norske havner, norske destinasjonsselskaper, attraksjoner, agenter og andre som har tilknytning til den innkommende cruiseindustrien i Norge.

40 medlemshavner

Rundt 40 cruisehavner er medlemmer i Cruise Norway, som utgjør rundt 90 prosent av alle cruisehavnene i Norge

Flere havner opplever en ekstrem oppgang. Det kan det være mange årsaker til. Eidfjord har faktisk hatt en økning i antall passasjerer på over 60 prosent. Tromsø havn har en økning på hele 40 prosent.

Forventes 1887 anløp

– I 2016 hadde vi 1809 cruiseanløp til Norge. I 2017 forventes 1887 anløp til Norge. Det tilsvarer en økning på 4,3 prosent. Passasjerene er flere og skipene større, sier Bratland videre, og legger til at trenden på nybygg av cruiseskip er at de er større enn før.

10-på topp cruisehavner *)

  1. Bergen
  2. Stavanger
  3. Geiranger
  4. Flåm
  5. Ålesund
  6. Oslo
  7. Olden
  8. Tromsø
  9. Nordkapp
  10. Eidfjord

*) Det er litt over 40 cruisehavner i Norge. Ti på topp-listen er beregnet utfra antall passasjerer, og Bergen troner øverst på listen med sine 510.000 passasjerer. Men det er Eidfjord som har hatt størst økning fra 2016

(Kilde: travelnews.no)

 

Relaterte artikler