Landstrøm for cruiseskip ikke prioritert

Olden – Nordfjord er ei kjent cruisehavn. (Illustrasjonsfoto: Nordfjord Havn)

Enova vil foreløpig ikke prioritere landstrøm for cruiseskip selv om de slipper ut store mengder klimagasser mens de ligger til kai.

Det er for dyrt å få på plass løsningen som ville kuttet utslippene, skriver nrk.no/rogaland. Selv om skipet ligger helt i ro, går det med store mengder drivstoff for å holde det i gang. Strøm fra land kunne kuttet utslippene, men ingen norske havner har landstrøm for cruiseskip. Årsaken? Det er for dyrt.

Må få mest mulig igjen

– Vi disponerer offentlige midler, og må passe på at vi får mest mulig igjen for de pengene vi investerer. Slik vi vurderer situasjonen nå, får vi mest igjen når vi gir støtte til landstrøm for ordinær skipstrafikk, forklarer kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova.

Det er Enova som deler ut støtte til norske havner som ønsker å etablere landstrøm. Senest i juni delte de ut penger til 20 ulike prosjekter for landstrøm for skip, men altså ikke til cruiseskip.

”Cruiseskip en utfordring”

Enova eies av Olje- og energidepartementet. Statssekretær Elnar Holmen (Frp) skriver i en e-post til NRK at utslippene fra cruiseskip er en utfordring, og at regjeringen tar problemstillingen på alvor.

Han understreker samtidig at det viktigste er å prioritere de prosjektene som kan vise til størst reduksjon i utslipp per støttekrone.

– Jeg er opptatt av at vi først bygger ut der hvor det er mest potensial for utslippsreduksjoner, og at vi gjennom dette legger til rette for at det blir stadig vanligere å koble skip til landstrøm når de ligger i havn, skriver Holmen.

(Kilde: nrk.no/rogaland)

 

Relaterte artikler