Vrakplyndring av panserskipet ’Norge’

Panserskipet ’Norge’ ble 9. april 1940 senket i Narvik havn av granatild og torpedosalver fra tyske jagere. To torpedoer traff midtskips. Fartøyet rullet styrbord over og sank i løpet av kort tid.105 mistet livet, 90 mann ble reddet. (Foto: Forsvarets museer)

I løpet av vinteren har dykkere tatt seg inn i panserskipet ’Norge’ utenfor Narvik og fjernet fra vraket blant annet nødrattet, en rortelegraf og et talerør, ifølge dykkere.

Museumsleder ved Narviksenteret, Ulf Erik Torgersen, sier til avisa Fremover at det var nøyaktig dette de advarte mot da man valgte å ta bort fredningen av vraket i 2014.

Dykkeren Micke Tilja, som kunne avsløre at vraket var plyndret, sier nødrattet, rortelegrafen og talerørene var noen av de vakreste gjenstandene om bord.

Ble senket

Panserskipene ’Norge’ og ’Eidsvold’ lå i Narvik havn 9. april 1940. I sjøslaget da tyskerne invaderte ble begge skipene senket. I 1999 ble vrakene midlertidig fredet, på grunn av at det ble stjålet gjenstander fra vrakene. Det var en forbudssone for dykking 100 meter fra vrakene. Men i oktober 2014 ble den midlertidige fredningen opphevet.

Dykkerforbud

Museumsleder Torgersen sier til avisen at de gjennom årene har opplevd massive tyverier fra skipene, mest utsatt har panserskipet Norge vært.

– Vi gjør nå et nytt initiativ for å få vernesone og et dykkerforbud i tilknytning til vrakene, sier Torgersen.

(Kilder: nrk.no og Fremover)

Relaterte artikler