På sidespor til Kristiansand havn

Voss-vannet kjøres med elektrisk tog i stedet for dieseldrevne vogntog til utskipningshavn i Kristiansand. (Foto: Wikipedia)

Det nye vanntoget med Voss-vann fra Vatnestrøm til Kristiansand én gang i døgnet, sparer 7000 vogntog.

Torsdag ble sidesporet til Sørlandsbanen operativt, takket være et spleiselag der Bane NOR gikk inn med 10 millioner kroner.

Solid miljøeffekt

Det er 40 kilometer fra flaskevannprodusenten Voss i Iveland til Kristiansand havn. Et spor som var beregnet å koste 12–15 millioner kroner, er nå kalkulert til 20,2 millioner kroner, opplyses det i en pressemelding.

Ifølge Voss Water og konsulent Jon Refseth i Iveland kommune, vil togtransporten medføre en solid miljøeffekt: Med tog fremfor vogntog kuttes det dårlige CO2-utslippet med 20.000 tonn.

Flasker ned, tomflasker tilbake

Det nye sporet gjør at Voss-flaskene nå kan få jernbanestransport til Kristiansand havn. Tilbake igjen til fabrikken tar toget med seg emballasje, tomme flasker og annet materiell til produksjonen.

Vatnestrøm stoppested på Sørlandsbanen åpnet sommeren 1938. Det ble nedgradert til holdeplass i 1958, og nedlagt i 1989. Nå er altså sidesporet åpnet igjen.

(Kilde: agderposten.no)

 

Relaterte artikler