’Havneskandale’ med følger i Danmark

Vejle Havn er et utrolig økonomisk stabilt foretak. Den gode økonomien kan ha blitt litt for fristende for noen ledere på utenlandsreiser. (Illustrasjonsfoto: Vejle Havn)

En såkalt ’havneskandale’ i Vejle i Danmark bidrar nå til mer åpenhet om reiser i kommunal regi. Flere partier i Folketinget krever bedre kontroll med de kommunale, selvstyrende havnene.

Den kommunale, selvstyrte Vejle Havn har siden høsten 2015 vært et tilbakevendende punkt på dagsorden på byrådsmøtene i Vejle kommune. Årsaken er en sak om mulig misbruk og overforbruk på havna mellom 2010 og 2015, som ifølge en undersøkelsesrapport fra revisjonsfirmaet PriceWaterhouseCoopers kommer opp i et samlet beløp på mer enn 1,2 millioner danske kroner.

Får konsekvenser

Skandalen om overforbruk i Vejle Havn får politikerne til å opplyse på forhånd, hvis de skal på utenlandstur. Ja, det skal være enda mer åpenhet omkring om hva pengene går til når utvalgene i Vejle Kommune drar på tur til utlandet.

Det skyldes først og fremst saken fra Vejle Havn hvor ledelsen ble beskyldt for at dra på dyre og irrelevante studieturer. Derfor har kommunen nå valgt å informere pressen om turene før avreise.

Det har ikke skortet på beskyldninger om at ledelsen i Vejle Havn har forlystet seg lovlig meget for skatteyternes penger bl.a. med kjøp av dyre viner, reiser på ’busines sclass’ og utgifter til innkjøp av barneklær, briller, droner og jaktutstyr.

Ransaket

I januar i fjor ransaket politiet flere politikeres hjem, og siden har politikerne været siktet for tillitsbrudd, skattesvik og bruk av Vejle Havns midler til private formål.

Men nå koker de verste anklagene bort i kålen. Etter mere end et års etterforskning, besluttet at politiet å droppe siktelsene mod to forhenværende styreledere og to forhenværende nestledere i Vejle Havn.

Men etterdønningene ruller likevel videre, med politisk press for lovendring: Utenlandsreiser skal forhåndsklareres.

Relaterte artikler