’Største kommunale prosjektet i nyere tid’

Formålet er en mer miljøvennlig havn der tyngre godstransport skal flyttes vekk fra sentrumsområdene. (Foto: Hammerfest havn)

Hammerfest skal bygge ny havn til 325 millioner kroner, og blir det største kommunale prosjektet i nyere tid. Men rådmannen er bekymret for å ta opp nye lån.

Formålet er en mer miljøvennlig havn der tyngre godstransport skal flyttes vekk fra sentrumsområdene og inn mot industriområdene i Rypefjord, skriver NRK Finnmark.

– Det handler om å omorganisere havna, sier havnesjef Per Åge Hansen. Sagt litt enkelt, man skal rense opp i den svært forurensede havbunnen i indre havn, utvide dagens kaianlegg til 3000 kvadratmeter, videreutvikle fiskerihavna på Fuglenes, og få tungtrafikk vekk fra bykjernen.

Koster dyrt

Havneplanen er en betydelig del av kommunens andre prosjekt som skal gjøre byens sentrum mer tilgjengelig for de myke trafikantene. Sjøgata, som strekker seg fra hovedgata og ned mot hurtigrutekaia, skal bli gågate, og havnepromenaden fullføres til også å inkludere rådhusplassen.

Men alt dette koster kommunen store penger, og havneprosjektet vil alene få en beregnet prislapp på 325 millioner kroner.
– Det er det største vi noen gang har planlagt, sier rådmann Leif Vidar Olsen. – Vi har i økonomiplanen til kommunen sagt at vi ikke skal ha mer lånegjeld. Den er nå på 2 milliarder, sier han.

Mener det er grunnlag

Hammerfest Havn omsatte i fjor for 40 millioner kroner. I dag står Hammerfest Havn med en lånegjeld på 120 millioner kroner. Om havneprosjektet realiseres, vil gjelden stige til 260 millioner kroner.

Havnestyrets leder, John Wahl, er trygg på at økonomien vil holde: – Ja, vi mener det er grunnlag for det med inntektene vi får fra kaia og bygget. Det er kaiavgift og leieinntekter, sier han.

(Kilde: nrk.no/finnmark)

 

Relaterte artikler