Dragkamp om ny havn i Sør-Varanger

Felix Tschudi ønsker å bygge ut Leirpollen, sør for byen, til et stort kai- og logistikkområde. (Illustrasjon: Sør-Varanger kommune)

Dragkampen om statens havnemillioner i Sør-Varanger fortsetter. Kommunen og staten er enig om hvor de vil ha havnen, men to Oslo-investorer vil det annerledes.

– Vi ønsker Tømmerneset vest fordi det er helt andre klimatiske forhold der. Du kommer unna lys og støy, du kommer unna byen, og det er et poeng for oss mens andre gjør et poeng av å ligge nærmest byen, sier bedriftsleder Greger Mannsverk i Kimek til NRK Finnmark.

Motstridende interesser

Både private aktører og staten ser behovet for ny havn i Sør-Varanger kommune, hovedsakelig fordi olje og gassaktiviteten i regionen øker. Men også muligheten for mer godstrafikk gjennom nordøst-passasjen til Asia tilsier at det kan være behov for en større havn. Hvor, har vært diskutert i årevis. Ikke minst i kommunestyret som i februar enstemmig gikk inn for å være med på statens ønske i Høybukta vest.

– Vi har drevet verftet i fjæra i Kirkenes i over 30 år, og her er det is og kaldt. Så jeg tror vi kan veldig mye om å drive sjørelatert virksomhet i Kirkenes havn, sier Mannsverk.

Kimek og Kirkenesbase AS er to tunge private aktører som vil bygge den nye havnen.

Leirpollen billigere løsning

Men Oslo-investorene Jacob Stolt-Nielsen og Felix Tschudi er ikke fornøyd med dette valget. De jobber for en statlig vei til Leirpollen, som ligger noen hundre meter over fjorden fra Kirkenes sentrum. Det vil gjøre investeringene langt billigere.

Begge har ferdig regulerte områder til henholdsvis oljeterminal og logistikkanlegg, og kan begynne å bygge når det måtte ønskes.

Stolt-Nilsen håper kommunen skal ombestemme seg, og gå tilbake til det som var kommunens plan i ti år. Et av argumentene er at det vil være billigere for kommunen om veien går ut til Leirpollen fordi den passer flere aktuelle prosjekter.

– Hvis man skal bygge helt ny infrastruktur for hver ny aktivitet, vil det bli klart dyrere, påpeker han.

Frykter ikke omkamp

Staten vil bruke 100 millioner kroner uansett, og er åpen for andre løsninger. Nettopp dét er håpet til Oslo-investorene.

(Kilde: NRK Finnmark)

 

Relaterte artikler