Rusten splint kan koste millioner

DCIM100MICRO

En av de vanligste årsakene til flytebryggehavari i Norge er at moringfestet ryker i høst- og vinterstormene. Dårlig kontroll eller feil utstyr kan bety forsikringstrøbbel, og koste eieren millioner i skade.

Under høsten og vinterhalvåret blir brygganlegg de fleste steder i landet utsatt for enorme krefter, enten det er snakk om tung sjø, vind eller ismasser. Som en konsekvens sliter mange brygger seg, noe som ofte resulterer i kostbare skader både på utriggere, båter og annet utstyr.

For å begrense slike skader har de fleste bryggeleverandørene i dag krav til kontroll av moringer og festeanordning hvert fjerde år. Brytes disse reglene, og ulykken er ute, kan konsekvensen bli at forsikringen bortfaller.

Daglig leder i bryggeleverandøren Wee Marine, Åge Wee, sjekker selv et stort antall bryggefester og moringer på havbunnen i løpet av året. Wee varsler nå om viktigheten av vedlikeholdet under vannflaten, enten man eier en enkel blåse til båten eller har ansvaret for en større båthavn.  

– Vi ser ofte utstyr som er overmodent for utskifting, og som utgjør en sikkerhetsrisiko. Det beste eksempelet er låsesplinten som sikrer mutteren i sjakler. Gamle splinter som ikke er galvaniserte ruster vekk etter noe tid, og dermed løsner hele moringfestet. Èn eller flere løse moringfester kan skape ubalanse og stor påkjenning på bryggene, og dermed lede til havari, sier Åge Wee. 

Relaterte artikler